Celkové vedení v závodě Kolem Katalánska vydrželo José Joaquinu Rojasovi (Movistar) jen chvíli. Velmi brzy byl penalizován za to, že jednoho ze svých spolujezdců během dnešní týmové časovky tlačil před sebou. Penalizace má hodnotu tří minut, takže Rojas může v závodě pokračovat, ale v dresu lídra zítra uvidíme Alejandra Valverdeho (Movistar).

José Joaquin Rojas dostal penalizaci za to, že tlačil během jednoho stoupání, zhruba uprostřed trati, své spolujezdce Nelsona Oliveiru a Andreye Amadora. Oba dva tlačení byli také “obdarováni” dvěma minutami ke svému času.

Situace Movistaru byla přezkoumána na základě protestů BMC a Treku. Komisaři situaci přezkoumali a z dostupných záběrů bylo patrné, že se Rojas, Oliveira a Amador provinili proti pravidlům.

Celou situaci okomentoval prident rozhodčích UCI Ernesto Maggioni:

„Rojas tlačil. Byl poslední v řadě a jeho kolegové se propadali a on je tlačil před sebou, aby získali zpět své místo. To je zakázáno.”

Pravidla UCI striktně zakazují pomoc mezi kolegy v týmové časovce. Předpisy říkají, že trest jedné minuty má dostat každý v týmu a k tomu pokutu 200 švýcarských franků. Odborníkům proto není jasné, proč se penalizace týká pouze třech jezdců a nikoliv zbytku týmu.